Goedkope (wegwerp)producten overheersen nog steeds de markt. Dat moet anders.
Goedkope (wegwerp)producten overheersen nog steeds de markt. Dat moet anders.
En het kan ook anders, door de huidige kennis en technieken.
En het kan ook anders, door de huidige kennis en technieken.

Over AMMANU

Waarom

AMMANU heeft de ambitie dé duurzame LED-producent te worden in Europa en daar buiten. Goedkope (wegwerp)producten overheersen nog steeds de markt. Maar dat moet anders, want de wereld vervuilt in rap tempo. En het kan ook anders, door de huidige kennis en technieken. Dus waarom zou je als ontwikkelaar en producent van LED iets willen maken dat niet simpelweg een optimale lichtkwaliteit biedt en onverwoestbaar en volledig herbruikbaar is? Zeker als je belangrijkste uitgangspunt is bij te dragen aan een schonere wereld?

Deze vraag werd de missie van AMMANU.

Wat

Vanuit deze missie ontwikkelde AMMANU LED-verlichting met een lange levensduur die hergebruikt kan worden. LED-armaturen die energiezuinig en nagenoeg onderhoudsvrij zijn en die schoon en onder goede arbeidsomstandigheden worden geproduceerd. En die boven alles optimale, dynamische verlichting bieden zonder flikkering. Afgestemd op het bioritme van de mens en eenvoudig geprogrammeerd in lijn met de unieke setting en lichtbehoefte van de doelgroep. Verlichting die de omstandigheden van wonen, werken, zorg, leren en ontspannen – kortom van leven – sterk verbetert.

Hoe

AMMANU produceert en ontwikkelt haar LED-verlichting in eigen beheer in Europa. Zo kan de kwaliteit van begin tot eind bewaakt worden. AMMANU gebruikt innovatieve manieren om bij de ontwikkeling in energie-, onderhouds- en vervangingskosten te besparen en optimale lichtkwaliteit te garanderen. De productie staat in het teken van onverwoestbare cradle-to-cradle LED-armaturen met een perfecte lichtopbrengst tegen een goede prijs. Kennisdeling en partnership is ons uitgangspunt. Samen met onze klanten ontwikkelen we slimme en optimale oplossingen voor hun verlichtingsvraagstuk. Omdat investeren in LED niet voor iedere organisatie die naar duurzaamheid streeft financieel haalbaar is, biedt AMMANU de mogelijkheid om LED-verlichting te leasen.

Geschiedenis en toekomst

Hoe het begon

Het verhaal van AMMANU begint in 2010. De oude vrienden Niels Leijten en Michel Schrijvers reizen regelmatig en maken samen verschillende duiktrips. De schoonheid van de wereld onder water brengt hen op bijzondere plekken. Maar juist in de zeeën en oceanen is goed te zien dat de wereld in een rap tempo vervuilt. Tijdens hun reizen naar Azië worden ze geconfronteerd met kinderen die twaalf uur per dag kwik delven. Werktijden en omstandigheden die bij ons al sinds begin twintigste eeuw ondenkbaar zijn. Maar in Azië helaas nog steeds gangbaar om ons te voorzien van goedkope producten, vol giftige stoffen. Stoffen die uiteindelijk ook in ons milieu terechtkomen en onze gezondheid bedreigen.

Passie voor duurzaamheid en een goed product

Het besef groeit dat het duurzamer kan en moet. Elektronicaproducten hebben een steeds kortere levensduur en de afvalberg groeit gestaag. Zelfs ‘duurzame’ LED-verlichting gaat naar hun idee nog veel te snel kapot. Daarnaast kunnen de mogelijkheden in dynamisch licht, dat toch eenvoudig te installeren en te bedienen is, volgens hen beter. Twee belangrijke aspecten waar nog het nodige ontwikkelwerk te doen is.

Het team vindt elkaar

Al filosoferend ontstaat de wens om samen duurzame, onverwoestbare LED-verlichting te ontwikkelen. Die bovendien nog beter aansluit op de wensen voor dynamische verlichting, met eenvoudig te reguleren lichtopbrengst en -kleur. Het blijkt dat vooral de warmteontwikkeling in de LED-armaturen de bottleneck hierin is. Dit brengt hen op het pad van een oude studievriend, Jan Vrenegoor. Hij runt in Ierland een technisch bedrijf. Na uitgebreid onderzoek weet hij het probleem van oververhitting te tackelen en daarmee een lange levensduur te realiseren. Jan’s voormalige rechterhand in het bedrijf, de Slowaakse engineer Pavol Ondruska, wil na zijn avontuur in Ierland weer graag terug naar Slowakije met zijn gezin. Hij neemt de uitdaging aan om van hieruit de productietak van AMMANU op te zetten.

De cirkel is rond en na de opstart in 2011 zijn de eerste orders vanaf de zomer van 2012 een feit. Inmiddels groeit het bedrijf sterk en heeft sinds de officiële oprichting in 2013 de productie elk jaar kunnen verdubbelen. Dit succes wil AMMANU in de toekomst doorzetten om met duurzame LED-technologie een steeds grotere plek te veroveren op de markt. AMMANU opereert vanuit drie vestigingen: sales vanuit Oss, Nederland, onderzoek en ontwikkeling vanuit Gorey, Ierland en productie vanuit Nitra, Slowakije.

De naam AMMANU

De naam komt van het woord ‘amanuensis’. Dit is de ‘science teacher’ die je exact uitlegt hoe het zit met techniek. Dit is precies wat AMMANU zich ten doel stelt. Niet alleen het produceren van hoge kwaliteit LED-verlichting, maar ook het delen van kennis met klanten en als partner meedenken over duurzame, energiezuinige en kostenbesparende LED-oplossingen voor het verlichtingsvraagstuk van de klant.

Statement

AMMANU wil een statement maken tegen de wegwerpmaatschappij. Zij laat zich hierbij inspireren door de eerste analoge elektronica zoals de oude Philips radio. Een levensduur van 50 jaar was geen uitzondering voor deze eerste elektronicaproducten. De tijd is rijp om als producent een eerlijk product te leveren dat bijdraagt aan een schonere wereld.